عوامل ‌و پيشگيري از بروز چين و چروك صورت

نويسنده:دكتر علي وفايي، دكتر محمد كياسالا‌ر




1- سن :
همه دوست دارند كه سال‌هاي زيادي پوست لطيف و صاف مثل كودكان داشته باشند. پوست افراد جوان نرم، شاداب و قابل انعطاف است و حالت ارتجاعي دارد. اما متاسفانه پوست هم مثل همه اعضاي بدن به مرور دچار تغييراتي مي‌شود. اين تغييرات به صورت غيرقابل برگشت و در ساختمان مولكولي پوست و بافت زيرجلدي رخ مي‌دهد. با افزايش سن، فيبرهاي كلاژن پوست تغييرات كمي و كيفي پيدا كرده كه اين امر موجب افت خاصيت ارتجاعي و كششي پوست مي‌‌شود. با افزايش سن از ميزان بافت چربي زيرجلدي كاسته شده و همين مساله موجب شل شدن پوست مي‌‌شود. در مجموع با گذشت زمان، چروك‌ها و خطوط ظريف در پوست پيدا شده و با افزايش سن تعداد وعمق اين خطوط در صورت افزايش پيدا مي‌كند.
2- ارث :
برخي افراد زودتر از سن خود دچار چين و چروك مي‌‌شوند. اين عامل هم به دليل ارثي بودن غيرقابل جلوگيري است.
3- اشعه آفتاب :
اين عامل قابل جلوگيري و در حقيقت مهم‌ترين فاكتور قابل پيشگيري در پيدايش چين و چروك‌هاي صورت مي‌باشد. اگر از سنين پايين و به صورت يك عادت خوب پرهيز از آفتاب و استفاده منظم از ضدآفتاب رعايت شود،‌ نقش بسيار موثري در ممانعت از پيدايش خطوط صورت دارد. كافي است پوست صورت يك بنا را با يك كارمند اداري مقايسه كنيم تا صحت اين مدعا ثابت شود. محافظت از پوست در برابر سرما و باد نيز عامل مهمي در پيشگيري از بروز خطوط و چروك‌هاي صورت مي‌باشد.

براي جلوگيري از ايجاد چين و چروك، اجتناب از تماس مستقيم و محافظت از نور آفتاب در هر سني مفيد است، حتي پوست‌هايي كه در اثر تماس با نور آفتاب دچار آسيب شده‌اند، با رعايت نكات حفاظتي پوست مي‌توان از پيشرفت آسيب‌ها پيشگيري كرد.
پوست با از دست دادن چربي نازك‌تر شده و حالت صاف و بدون چروك خود را از دست مي‌دهد. همزمان با اين تغييرات است كه نيروي جاذبه زمين، پوست را به پايين ‌كشيده و سبب افتادگي آن مي‌شود.
تمايل پوست به چروكيدگي ارثي است؛ ولي بعضي از چروكيدگي‌ها قابل پيشگيري هستند.
براي جلوگيري از چروكيدگي‌هاي ناشي از نور خورشيد، هميشه از يك كرم ضدآفتاب با درجه محافظت حداقل 15، يك كلاه لبه‌دار و لباس پوشيده استفاده كنيد. هرگز حمام آفتاب نگيريد و سعي كنيد بين ساعات 10 صبح تا 4 بعدازظهر در معرض نور خورشيد قرار نگيريد.
اجتناب از تماس مستقيم با نور آفتاب در هر سني مفيد است، حتي اگر پوست در اثر تماس مزمن با نور آفتاب آسيب ديده است، مي‌توانيد با رعايت موارد مذكور از پيشرفت اين آسيب‌ها پيشگيري كنيد.
كرم‌هاي حاوي رتينوئيك اسيد كه به طور موثري در درمان جوش به‌كار مي‌روند، مي‌توانند قوام سطحي پوست را بهبود بخشيده و اسيدهاي پيري (آلفا‌هيدوركسي اسيد) نيز بعضي از آثار مخرب نور خورشيد را ترميم كنند.
چروك‌هاي عميق پوست را تنها با جراحي مي‌توان اصلاح كرد. قبل از هر نوع خوددرماني يا جراحي، بهتر است با متخصص پوست مشورت كنيد.
4- انقباض عضلات :
نقاطي از صورت كه تحرك بيشتري دارد و انقباض عضلاني در آنها بيشتر است (مثل دور دهان، دور چشم و پيشاني)‌ چين و چروك بيشتري پيدا مي‌كند. در كساني كه به هر دليل به طور مرتب از عضلات صورت خود استفاده مي‌كنند (مثل اخم كردن مكرر يا چين انداختن به پيشاني و يا خنديدن زياد)‌ خطوطي عمود بر جهت كشش عضلاني تشكيل مي‌‌شود. در ابتدا اين خطوط فقط در هنگام انقباض عضله ظاهر و پس از رفع انقباض از بين مي‌رود ولي با تكرار اين عمل، خطوط دائمي مي‌شود.
5- وضعيت هورموني مثل يائسگي در خانم‌ها و تغييرات ناشي از اختلالات هورموني :
چين و چروك‌هاي ناشي از اين اختلالات در مواردي قابل درمان هستند.
6- ميزان رطوبت پوست :
اگر مقدار رطوبت پوست به هر دليل كاهش يابد (به عنوان مثال در زمستان پوست خشك مي‌شود)‌ لايه شاخي پوست خشك، نازك و پوسته پوسته شده و در نتيجه ترك‌هايي در آن ايجاد مي‌‌شود. به مرور زمان اين مطلب موجب كاهش خاصيت ارتجاعي پوست و لذا ايجاد چروك مي‌شود.
7- تنش‌هاي عصبي :
در افراد عصبي به دليل انقباض بيش از حد عضلات صورت چروك‌هاي عميق در صورت ايجاد مي‌شود. دير خوابيدن نيز از جمله عوامل موثر در بروز چروك است.
8- زياده‌روي در مصرف قهوه و چاي پررنگ، مواد چربي و مواد قندي براي پوست مضر است.
9- رژيم غذايي سخت و شديد كه به دليل ايجاد تغييرات در بافت همبند و كاهش چربي زيرجلدي باعث بروز چروك صورت مي‌‌شود.
منبع: jamejamonline.ir